Uitnodiging
“Verraad“, de driehoek van een verzetsechtpaar en een SD-agent,
nieuw boek van Roel van Duijn,
uitgave van uitgeverij Aspekt.
Beste mensen,
hierbij nodig ik jullie van harte uit voor de presentatie van een boek dat een nieuw licht werpt op het verzet tegen de Hitleriaanse bezetting.
“Verraad“ is de onthulling en analyse van een familiegeheim uit de oorlog. Het gaat over het verzet dat gepleegd is door de ouders van mijn eerste vrouw.
Hij, Herman Reef, pleegde in Twente een bomaanslag op een Wehrmachttrein, werd verraden en zat gevangen in concentratiekamp Vught. Zij, Leen Reef-Weel, ging een relatie aan met een agent van de Sicherheitsdienst en wist hem te bewegen haar man en zijn makkers verrassend te bevrijden uit het kamp.
Dat was tot nu toe onbekend.
Maar waarom zei hij meteen na zijn bevrijding: “Als het zo gegaan is wil ik liever terug naar het kamp”? “En wie was eigenlijk die SD-er”?
In een zoektocht door archieven en gesprekken met overlevenden heb ik de feiten boven water gekregen en schimmen tot verrassend levende mensen gemaakt.
Het boek is een rehabilitatie geworden van een vrouw die ten onrechte als moffenhoer is bejegend en zelfs door haar eigen man werd gewantrouwd.
Het boek laat ook zien dat een effectieve bijdrage van de vrouw in het verzet als zodanig altijd is miskend.
Het boek laat het verschil zien tussen verraad en gewaand verraad. Het laat zien hoe de driehoeksverhouding tussen het verzetsechtpaar en de SD-er ook na de oorlog een pijnlijke staart kreeg, mede door toedoen
van verzetspsychiater Bastiaans.
De smet van verraad blijkt nu in werkelijkheid geen verraad maar een heel moedige daad te zijn geweest.
Het boek heb ik geschreven op verzoek van Josti Reef, de verzetsdochter. Het is tevens mijn cadeau aan haar voor haar zeventigste verjaardag, die rond de presentatie van het boek valt.
De presentatie vindt plaats op 15 april a.s. ’s middags om half vier in het Verzetsmuseum in Amsterdam, Plantage Kerklaan 61, 1018 CX, tegenover Artis.
Na mijn inleiding bied ik het boek aan aan verzetsdochter Josti Reef, die ook graag wat zeggen zal.
Hierna volgt een beschouwing over het boek van prof. Ismee Tames, verbonden aan het NIOD. Zij is gespecialiseerd in de geschiedenis van het verzet, met veel aandacht voor de rol van de vrouw.
Ook René Kok, auteur van fotoboeken over de bezettingstijd en van het NIOD neemt het woord.
Van 5 tot 6 is er tot besluit van de gebeurtenis een borrel.
Je bent van hartelijke welkom!
Wel graag even een aanmelding van te voren naar het Verzetsmuseum, zodat we rekening kunnen houden met je komst, wel of niet met partner of vrienden. Email even naar: lezingen@verzetsmuseum.org of bel 020-
6202535.
Graag tot ziens bij de presentatie.
Hartelijke groet van,
Roel van Duijn,
mede namens Uitgeverij Aspekt en het Verzetsmuseum
020 4704770